Cadeau Legend

Legend Cadeau Tips

Grote kartonnen doos – als formaat telt

Groot, groter, grootst – alles kan gemaakt, maar de beste doos voor je product is natuurlijk een doos op maat. Ga je fietsen per doos verzenden, dan ontkom je niet aan een grote doos. Nog veel verzenders gebruiken echter een te grote kartonnen doos voor dat wat erin moet. Met als gevolg dat de ruimte in vrachtwagens onnodig wordt verbruikt. En dat je veel vulmiddel in de doos moet doen. En dat de uiteindelijke klant zo’n enorme verpakking niet kan waarderen. Voor echt grote producten ontkom je niet echt aan enorme kartonverpakkingen. Het besef dat het materiaal gemaakt wordt van hout uit duurzaam beheerde bossen, kan de ‘wegwerpschaamte’ ietwat tegengaan, gelukkig.

De grote kartonnen doos in oversize

Voor dozen fabrikanten is een formaat niet snel te groot. Hoewel maximale maten soms wel beperkt worden door het machinepark. Maar dan zijn er inventieve technieken mogelijk om dozen te vergroten. Ook grote dozen kunnen goed op maat worden gemaakt, aan loze ruimte heb je niks. Groot is een relatief begrip. Voor de een is een palletdoos al vrij fors, voor een ander begint groot pas bij een metertje of twee, drie. Wie in de meubel business zit, heeft veel grotere verpakkingen nodig dan een ondernemer in breedbeeldtelevisies. Hoewel ook daarvan de almaar grotere beeldformaten meer kartonverpakking op weten te slokken. De bouwmarkt is ook zo’n afnemer van echt grote dozen. 

Zwak karton werkt niet

Grote dozen kun je beter niet als enkelgolfkarton bestellen. Een grote kartonnen doos vraagt meer stevigheid gezien de oppervlaktes van alle zijden. Dozen met een dubbele laag golfkarton zijn daarvoor geschikter. Die stapelen ook wat beter en kunnen iets zwaardere producten makkelijker aan. Zulke dozen vangen trillingen en schokken ook veel beter op dan enkelkarton. Ze zijn dan ook liefst 7 mm dik. Je kunt bij dubbelkarton wel tot 40 kilo aan spullen laten vervoeren. Is de beschermende kracht van dubbelgolf toch niet voldoende? Dan kun je overgaan op driedubbelgolfkarton. Dan heb je een supersterke verpakking. Lukt het dan nog niet, dan is hout een volgende stap.

Grote kartonnen doos op maat

Standaard kun je een grote kartonnen doos krijgen tot ongeveer 170 x 100 x 135 centimeter. Daarna wordt het maatwerk en daar kun je dan een offerte voor aanvragen. Voor een goede prijs heb je dan wel snel een volume van 150 of meer dozen nodig. Je betaalt meer als je slechts tien of vijftig stuks nodig hebt. Je kunt het formaat dan perfect afstemmen op je magazijn (stapelbehoefte) en op je transportbehoeften. De vouwdoos voldoet door haar stevigheid om op groter formaat te worden uitgevoerd. Dit is dan ook de meest benutte doos in de verpakkingsmarkt. Wil je dozen in je marketing meenemen? Vergeet dan niet je super grote dozen mooi te bedrukken. Het is tegenwoordig mogelijk om golfkartonnen dozen van heel fotorealistische afbeeldingen te voorzien.

Standaard

Heb je niet heel veel exemplaren nodig van een grote kartonnen doos? Dan is het aan te raden je keuze te maken uit de standaard aangeboden formaten. Enkele mogelijkheden (binnen formaten):

  • 99 x 49 x 48,5 cm – dubbelgolf;
  • 80 x 50 x 24 cm – dubbelgolf;
  • 78 x 49 x 33 cm – dubbelgolf;
  • 75 x 45 x 55 cm – dubbelgolf.